جامعه پذیری[1]:
شاید این مسأله که سازمان چگونه افراد را برمی گزیند و استخدام می کند اهمیت زیادی نداشته باشد مسأله مهم این باشد که افراد با فرهنگ سازمان خو بگیرند و آن را رعایت نمایند و اگر افراد با فرهنگ سازمان آشنا نباشند، پس از استخدام موجب مخدوش شدن باورها و عاداتی می شوند که در سازمان رایج است، از این رو سازمان باید بکوشد تا افراد خود را با فرهنگ حاکم بر سازمان وفق دهد، این کار یعنی خو گرفتن یا پذیرفتن و رعایت فرهنگ سازمانی راجامعه پذیری کارکنان با سازمان نامیده اند.
در رابطه با فرایند جامعه پذیری افراد با وفق دادن آنان با فرهنگ سازمانی باید بگوییم که زمان ورود یا مرحله پیوستن به سازمان از سخت ترین مراحل فرایند جامعه پذیری است و آن زمانی است که سازمان می کوشد تا یک فرد خارجی را برای سازمان بسازد.
کسانی که نتوانند نقشهای اصولی رفتاری و راه و رسم زندگی در سازمان را فراگیرند به آنها برچسب ناسازگار یا عصیانگر زده می شود که معمولا به خروج آنها از سازمان می انجامد ولی سازمانها کارکنان خود را جامعه پذیر می کنند، یعنی فرهنگ خود را به آنها تلقین یا بر آنها تحمیل می کنند و به تدریج آنان را به صورت افراد شایسته و مناسب درمی آورند، مقصود از این کار چیزی نیست مگر تأکید و تقویت، حفظ و نگهداری فرهنگ حاکم بر سازمان.
فراینداجتماعی شدن را به ۳ مرحله تقسیم کرده اند:
۱- مرحله پیش از ورود
۲- مرحله رویارویی
۳- مرحله دگردیسی(تحول جامع)
مرحله نخست مربوط به آموزشها و یادگیری هایی است که پیش از پیوستن فرد به سازمان صورت
می گیرد . در مرحلهء دوم فرد تازه استخدام شده متوجه واقعیت سازمان می شود و احتمالا در می یابد که باید در انتظارات و آنچه به نظر وی واقعیت بوده است ، تجدید نظر کند، در مرحله ء سوم تغییرات نسبتًا دائمی رخ می دهد، این فرد تازه استخدام شده مهارتهای لازم برای انجام موفقی ت آمیز کارها و ایفای نقش جدید را می آموزد، در آنها تبحر پیدا می کند، به ارزشها، هنجارها و معیارهای گروهی ارج می نهد در این رابطه با آنها همسان و همنوا می گردد، این سه مرحله بر بازدهی، تولید و تعهد فرد و تأمین هدفهای سازمان و سرانجام تصمیم نهائی وی مبنی بر ماندن در سازمان اثرات شدیدی می گذارند. ( رابینز، ۱۳۷۴ ، ص ۵)
[1]. Socialization
بطور کلی هدف از این تحقیق مطالعه تطبیقی در مورد فرهنگ سازمانی در شرکتهای با مالکیت دولتی و خصوصی میباشد.
شناخت وضعیت فرهنگ سازمانی در شرکت های ذکر شده
مقایسه فرهنگ سازمانی در این شرکتها
درباره این سایت